dimarts, 28 de febrer del 2012

29F Vaga General d'Universitats

 
Aquest dimecres 29 de febrer, els treballadors/es de totes les universitats públiques de Catalunya, tant PDI com PAS, estem cridats a la vaga junt amb els i les estudiants. Aquesta serà la segona jornada de vaga general a les universitats d’aquest curs, novament preparada i gestada des de la Plataforma Unitària en Defensa de les Universitats Públiques (PUDUP). No és l’inici de cap camí, ja que des de finals del curs passat professorat, investigadors/es i personal d’administració i serveis ens hem manifestat públicament i hem endegat diverses accions per a denunciar el desballestament de la universitat pública, l’agressió contra els drets dels seus treballadors i l’erosió de l’educació superior universal. La vaga del 17 de novembre passat va ser una escalada més en aquest procés de defensa de l’educació. La del proper dia 29 ho tornarà a ser i, en cap cas, serà el final d’una lluita que a poc a poc va donant els seus fruits, com mostren les constants rectificacions a que es ve uen obligats a fer alguns rectorats i la mateixa Generalitat.
Motius per a la vaga ens en sobren, i totes els coneixem. La retallada de més de 16% de l’any passat en la subvenció de la Generalitat a les universitats públiques s’ha consolidat enguany amb una retallada addicional de l’entorn de l’1,9%. Aquest curs s’han perdut prop de 500 llocs de treball en PDI, xifra que pot ser superior el proper curs i els següents. Dins del PAS s’estan produint acomiadaments i no renovacions de contractes també en diverses universitats, especialment en les més grans. A més, les nostres condicions laborals s’estan deteriorant, ja sigui per l’increment dels grups a les aules o per la saturació d’alguns serveis universitaris. I recentment la Generalitat ha notificat un increment en 2,5 hores de la jornada laboral del PAS (i per la seva banda, la UAB modifica a l’alça la dedicació docent del seu professorat) i una reducció del 3% del sou de la part de treballadors/es universitàries que depenen de l?administració autonòmica.
Però sobretot, el principal motiu per fer la vaga, i per preparar la seva continuïtat l’endemà del 29 de febrer, és que només la lluita ens permetrà defensar les universitats com un espai laboral digne i amb una clara funció social. Més enllà del que se’ns vol fer creure, les altes esferes de la Generalitat i de les diferents universitats són vulnerables a les nostres protestes i lluites, especialment en la mesura en què aquestes tenen continuïtat. La retallada de pressupost de les universitats del 5% que preparava la Generalitat s’ha quedat en l’1,9% després de la vaga de novembre. A la UAB la pressió constant del PDI ha impedit que el Consell de Govern aprovés la destrucció de llocs de treball de professorat per l’any vinent i ha fet dimitir al vice-rector d’economia i a la mateixa rectora. També la UB ha hagut de fer-se endarrere en la no renovació d’alguns contractes de PAS.
Ara mateix ens estem jugant el nostre futur. Com a treballadors i treballadores hi ha en joc les nostres condicions laborals i, fins i tot, la continuïtat del nostre lloc de treball. Però també s’està definint quin ha de ser el sentit de la nostra feina, si s’orienta vers les necessitats de les empreses i d’això que en diuen "mercat" o si s’entén com un bé públic al servei de la construcció d’una societat més justa. Nosaltres apostem per la segona opció. Defensem que cal aprimar l’esfera privada de les universitats (fundacions, spin-off, etc), que fomenta un model opac i, en gran part, causant de l’actual dèficit, en favor dels seus àmbits públics docents i de recerca. Defensem que l’accés a l’educació superior sigui un dret universal i no un privilegi. Per tot això, cridem a la vaga del 29 de febrer; també demanem a la comunitat universitària que doni suport a les mobilitzacions i a les diferents accions de lluita de la setmana que ara comença i, sobretot, a definir-ne conjuntament PDI, PAS i estudiants- la continuïtat.
El preavís de vaga pel PDI ha estat presentat per: CGT, CCOO, UGT i CSC
El preavís de vaga pel PAS ha estat presentat per: CGT, CAU-IAC i CSC
Seccions Sindicals de CGT a la UB i la UAB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada