dilluns, 23 d’abril del 2012

Continuen les retallades de drets i llibertats

Continuen les retallades de drets i llibertats:
la manifestació per la llibertat de les preses preventives del 29m se salda amb identificacions massives i dues detencions

Barcelona, ​​23 d'abril de 2012, @premsaindignada, - Ahir es van detenir dues persones a Barcelona per unes pintades que presumptament van realitzar durant la manifestació en solidaritat amb les tres vaguistes que es troben privades de llibertat des del 29m. Les vaguistes detingudes el dijous 19 d'abril i posades en llibertat amb càrrecs el dissabte 21, dues d'elles amb una fiança de 6.000 €, van assistir a la manifestació desitjant que Javi, Isma i Dani aviat puguin ser també al carrer.

Abans d'iniciar-se la manifestació ja es va produir un gran desplegament de Mossos d'Esquadra, amb identificacions arbitràries massives -a més d’un centenar de persones segons informa La Directa (http://bit.ly/Iiekvg)- i retencions a manifestants que s'apropaven al punt de trobada, la plaça Catalunya. L'acció coercitiva no va tenir èxit, ja que la plaça es va omplir amb més de dos milers de ciutadanes clamant per la llibertat de les tres vaguistes en presó preventiva des del 29m i contra la repressió policial. La manifestació va començar a les 18h i es va desenvolupar de forma pacífica per Via Laietana, Avinguda Francesc Cambó, Forat de la Vergonya, Passeig Lluís Companys fins a la Ciutadella, on s'ha donat la volta per finalitzar el recorregut a Arc de Triomf.

Segons relaten algunes persones de l'assemblea de Sants que es trobaven a la terrassa del bar Lleida, lloc on es van produir les detencions pròxim l'Arc de Triomf, una estona després d'acabada la manifestació un grup d'agents de paisà va emportar-se per la força un total de 5 persones, causant gran alarma entre els clients. Un dispositiu conjunt d’antiavalots de la guàrdia urbana i mossos d’esquadra les va conduir cap als furgons policials per a identificar-les. L'operació es va saldar amb dues d'aquestes persones traslladades a la comissaria de les Rambles, on han passat la nit per declarar avui davant del jutge, en ser suposadament identificades per la policia com autores de pintades reivindicatives realitzades al llarg del recorregut de la manifestació.

Aquestes detencions es produeixen tan sols dos dies després de l'anunci d'una imminent "caça de bruixes" que va realitzar el comissari general de coordinació territorial dels Mossos d'Esquadra, David Piqué, durant l'acte de celebració del Dia de les Esquadres: "Es poden amagar on vulguin, perquè els trobarem. Ja sigui en una cova o en una claveguera, que és on s'amaguen les rates, o en una assemblea, que no representa a ningú, o darrere d'una cadira d'una universitat", va exclamar Piqué.

La realització de pintades al carrer està tipificada en el codi civil com falta i només en casos en què es danyin béns que integrin el patrimoni històric, artístic o cultural de l'Estat es pot considerar delicte. Aquestes detencions, com moltes altres mesures que s'estan duent a terme últimament, són d'una gran desproporcionalitat respecte els actes presumptament comesos. Múltiples associacions i juristes veuen en elles una campanya repressiva orientada a crear una atmosfera de por per dissuadir la ciutadania l'exercici de drets fonamentals com el d'expressió i de reunió. També denuncien que es pretén desviar l'atenció de les retallades en serveis públics, laborals, subsidis... que estan generant una gran conflictivitat social. De fet, és realment desproporcionat que presumptes autors de graffiti passin la nit a comissaria ja que aquests actes se solen resoldre amb sancions administratives, commutables en alguns casos per treballs per a la comunitat, i molt rarament per la via penal.

 
+ info
#dretsenperill

Enllaços

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada